Insinööriliitto aloittaa painostustoimet irtisanomislakia vastaan

2.10.2018

Insinööriliitto julistaa ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille vastalauseena maan hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Painostustoimet astuvat voimaan perjantaina 5.10. klo 0.00 ja ovat voimassa toistaiseksi.

– Insinööriliitto ei vielä osallistu huomiseen lakkoon, mutta alamme valmistella mahdollisia seuraavia toimia yhdessä muiden liittojen kanssa, puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Kiellot koskevat Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen tai Kemianteollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskevan pöytäkirjan mukaisissa töissä työskenteleviä Insinööriliiton jäseniä.

Salon mukaan päätös syntyi liiton työmarkkinavaltuuskuntien kuulemisen jälkeen.

– Työmarkkinavaltuuskuntien viesti oli selkeä. Liitto ei voi katsella vierestä, kun maan hallitus heikentää irtisanomissuojaa yksipuolisesti sanelemalla, hän toteaa.

Insinööriliiton mielestä hallituksen esitykselle ei ole löydettävissä kunnon perusteluja. Tutkimusten mukaan sen vaikutukset työllisyyteen ovat olemattomat, irtisanomissuoja Suomessa ei ole kansainvälisesti erityisen vahva ja pienten yritysten työllistämiseen löytyy parempiakin keinoja kuin kiistanalainen irtisanomissuojan heikentäminen.

– Insinööriliitto on esittänyt muun muassa kilpailukieltosopimusten kieltämistä, arvonlisäveron alarajan nostamista ja tukea ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen keinoina helpottaa pienten yritysten työllistämistä, Salo sanoo.

Hänen mielestään henkilörajan alentaminen esillä olleesta 20 työntekijästä alaspäin tai karenssin poistaminen eivät ole ratkaisuja kiistaan.

– Hallitus tekisi viisaasti vetämällä koko esityksen pois. Tämä on myös keskusjärjestö Akavan hallituksen kanta. Ja jos tarvetta on, työmarkkinajärjestöt ovat tämä jälkeen varmasti valmiit istumaan maan hallituksen kanssa neuvottelupöytään keskustelemaan työllisyysasteen nostamisen keinoista, Salo sanoo.

Insinööriliitto perustelee painostustoimia ja irtisanomissuojan ongelmia seikkaperäisesti kotisivuillaan.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Lisätalousarvio satsaa nopeaan koulutukseen

23.10.2018 Hallitus esittää 40 miljoonaa euroa osaajapulan helpottamiseksi lyhytkestoisella ja nopeavaikutteisella koulutuksella. Summa on tulossa vuoden toiseen lisätalousarvioesitykseen, joka annetaan eduskunnalle torstaina. Potista kymmenen miljoonaa euroa hallitus tulee korkeakouluille ohjelmistoalan työvoimapulaan vastaamiseksi. Määrärahan puitteissa koulutusta voidaan tarjota 1 600–2 400 henkilölle. Työmarkkinoilla kaivataan erityisesti sovelluskehittäjiä, sovellussuunnittelijoita, web-ammattilaisia ja koodareita.

Työttömyys vähentyi selvästi vuoden takaisesta

23.10.2018 Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 170 000, mikä oli 44 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli syyskuussa 7,4 prosenttia. Työllisiä oli 72 000 enemmän kuin vuosi sitten. Vuoden kolmannella neljänneksellä työttömyysaste oli 6,5 prosenttia, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Työllisyysaste oli syyskuussa 71,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 69,3 prosenttia. Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli 14,2 prosenttia, mikä oli 2,8 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

Juko puuttui piittaamatta jätettyyn häirintään

23.10.2018 Ulkoministeriössä on tehty kymmeniä ilmoituksia häirinnästä, mutta suurta osaa niistä ei ole lähdetty selvittämään ministeriön sisäisten ohjeiden mukaisesti. – Päinvastoin työnantaja on arvostellut henkilöstön edustajia, jotka ovat asioiden selvittämistä pyytäneet. Tämä on erittäin huolestuttavaa, sanoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön asiantuntija, lakimies Katja Aho.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.