Palkkasumma kasvoi syksyllä 4,4 prosenttia

11.1.2019

Koko talouden palkkasumma kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syys-marraskuussa 4,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 6,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 3,4 prosenttia.

Palkkasumma nousi syys-marraskuussa koko taloutta nopeammin yksityisessä terveydenhuollon- ja sosiaalipalveluissa, rakentamisessa ja muissa palveluissa. Maltillisimmin palkkasumma kasvoi teollisuudessa ja yksityisessä koulutuksessa.

Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli syys-marraskuussa 5,0 prosenttia suurempi edellisvuoteen verrattuna. Julkisen sektorin palkkasumma oli 3,8 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin.

Marraskuussa yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi 7,8 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma 4,2 prosenttia edellisvuodesta.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Nokia aikoo irtisanoa 350 työntekijää

15.1.2019 Nokia tavoittelee 700 miljoonan euron kustannussäästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä. Osana uudelleenjärjestely- ja kustannussäästöohjelmaa yhtiö suunnittelee irtisanomisia Suomessa. Nokia on tänään kutsunut henkilöstön edustajat Suomessa 22. tammikuuta alkaviin yhteistoimintaneuvotteluihin, joiden arvioidaan johtavan 350 työpaikan vähennykseen tänä vuonna. Suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian toimipaikkoja Suomessa, paitsi Oulun tehdasta.

Suomessa kehitetään melko vahvasti tekoälyä

15.1.2019 Suomi on tekoälyosaamisessa eurooppalaista tasoa tutkimuksessa, yritysten osaamisessa ja koulutuksessa, ilmenee valtioneuvoston teettämästä selvityksestä. Tekoälyn tutkimusosaaminen on tieteellisten julkaisujen perusteella Suomessa 17. parasta. Suomen osuus maailman tekoälyjulkaisujen määrästä on noin puoli prosenttia. Yritysten tekoälyosaaminen on hyvällä tasolla. Toisaalta tekoälyteknologioiden hyödyntäminen yritysten toiminnassa ei ole vielä Suomessakaan kovin laajaa.

Aktiivimallin puutteet ja ikäsyrjintä näkyvät kyselyssä

11.1.2019 Insinööriliiton vuoden 2018 työttömyyskysely osoittaa jälleen kerran ikääntymisen ja työttömyyden välisen kohtalonyhteyden. Riski joutua työttömäksi alkaa iän myötä kasvaa, ja usko omaan työllistymiseen heikkenee. – Kyselyn perusteella työelämä koetaan syrjiväksi ja työntekijän ikä syyksi työllistymisen esteeksi niin vahvasti, että sitä ei voi ohittaa, Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa sanoo.

Insinööri–näköislehti Arkisto