Perustuloa kokeillaan ensi vuodesta alkaen

29.12.2016

Perustulokokeilun mahdollistava laki on hyväksytty. Tasavallan presidentti vahvisti lain 29. joulukuuta, ja se tulee voimaan 1. tammikuuta 2017.

Vuosina 2017 ja 2018 toteutettavan perustulokokeilun tavoitteena on arvioida, voidaanko perustulon avulla uudistaa sosiaaliturvaa.

Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe alkaa ensi vuoden alusta. Kokeilun ensisijainen tavoite liittyy työllisyyden edistämiseen. Kokeilun tavoitteena on saada seurantatutkimukseen perustuva vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä.

Kokeilun toteutuksesta vastaa Kela.

Kokeilu on osa hallituksen palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeita. Kokeilu on myös osa hallituksen tavoittelemaa kokeilukulttuurin toteuttamista.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Työttömyys väheni alle kahdeksan prosenttiin

24.1.2017 Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 joulukuussa 207 000, mikä oli 34 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 9,2 prosenttia. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa. Työllisiä oli vuoden 2016 joulukuussa 2 421 000, mikä oli 34 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 31 000 ja naisia 3 000 enemmän kuin vuoden 2015 joulukuussa.

TP: Uusi raportti uhkaa työterveyttä ja -turvallisuutta

19.1.2017 Tuoreen selvityksen esittämät toimet rapauttavat Työterveyslaitoksen toiminnan edellytyksiä, vaikka työtapaturmien määrä on vain kasvanut, moittii Teollisuuden palkansaajat TP. TP löytää paljon huomauttamista selvitysmies Osmo Soininvaaran eilen sosiaali- ja terveysministeriölle antamasta selvitysraportista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n uudistamisesta. Selvitys ehdottaa Työterveyslaitoksen siirtämistä työmarkkinajärjestöjen hallintaan ja rahoitettavaksi. TP:n mukaan siirto veisi samalla Työturvallisuuskeskuksen olemassaololta perusteet.

Tiedolla innovaatiot näyttävät syntyvän tyhjästä

17.1.2017 Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo pitää tietotekniikkapalveluyritys Tiedon uusien yt-neuvottelujen perusteluja käsittämättöminä. Tieto ilmoitti tänään käynnistävänsä Suomessa yt-neuvottelut, joiden arvioidaan koskevan enintään 250 henkilöä. – Tieto ilmoittaa hakevansa yt-neuvottelujen kautta kasvua, vahvistavansa kilpailukykyään ja jatkavansa investointejaan uusiin innovaatioihin. Tiedolla innovaatiot näyttävät syntyvän jatkossa tyhjästä ilman osaavia ihmisiä. Ja ihmisiä irtisanomallako uutta kasvua syntyy, Salo ihmettelee.

Insinööri–näköislehti Arkisto