Teollisuustuotanto kasvoi, tilauksissa äkkihyppy

10.1.2017

Teollisuuden tuotanto on kasvanut viime vuonna marraskuun loppuun asti, mutta tilausten määrä on pienentynyt hetkellisestä hypystä huolimatta.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 marraskuussa 3,7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto kasvoi 2,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
Kausitasoitettu tuotanto oli marras- ja lokakuussa edellisten kuukausien tasolla.

Tuotanto kasvoi kaikilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa, 25,3 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi marraskuussa, 14,6 prosenttia. Sähkö-ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvoi 13,5 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto kasvoi 2,6 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi marraskuussa 1,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli 83,2 prosenttia, joka oli 1,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Tilaukset kasvoivat hetkellisesti

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2016 marraskuussa 19,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Edellisen kerran tilausten arvo on ollut yhtä suuri elokuussa 2015. Runsas kasvu tuli metalliteollisuuden ja kemian toimialoilta. Tammi-marraskuun aikana tilaukset kuitenkin vähenivät 6,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisestä vuodesta 25,8 prosenttia ja kemianteollisuudessa 21,2 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät vuodentakaisesta 0,9 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 2,2 prosenttia.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Työttömyys väheni alle kahdeksan prosenttiin

24.1.2017 Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 joulukuussa 207 000, mikä oli 34 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 9,2 prosenttia. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa. Työllisiä oli vuoden 2016 joulukuussa 2 421 000, mikä oli 34 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 31 000 ja naisia 3 000 enemmän kuin vuoden 2015 joulukuussa.

TP: Uusi raportti uhkaa työterveyttä ja -turvallisuutta

19.1.2017 Tuoreen selvityksen esittämät toimet rapauttavat Työterveyslaitoksen toiminnan edellytyksiä, vaikka työtapaturmien määrä on vain kasvanut, moittii Teollisuuden palkansaajat TP. TP löytää paljon huomauttamista selvitysmies Osmo Soininvaaran eilen sosiaali- ja terveysministeriölle antamasta selvitysraportista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n uudistamisesta. Selvitys ehdottaa Työterveyslaitoksen siirtämistä työmarkkinajärjestöjen hallintaan ja rahoitettavaksi. TP:n mukaan siirto veisi samalla Työturvallisuuskeskuksen olemassaololta perusteet.

Tiedolla innovaatiot näyttävät syntyvän tyhjästä

17.1.2017 Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo pitää tietotekniikkapalveluyritys Tiedon uusien yt-neuvottelujen perusteluja käsittämättöminä. Tieto ilmoitti tänään käynnistävänsä Suomessa yt-neuvottelut, joiden arvioidaan koskevan enintään 250 henkilöä. – Tieto ilmoittaa hakevansa yt-neuvottelujen kautta kasvua, vahvistavansa kilpailukykyään ja jatkavansa investointejaan uusiin innovaatioihin. Tiedolla innovaatiot näyttävät syntyvän jatkossa tyhjästä ilman osaavia ihmisiä. Ja ihmisiä irtisanomallako uutta kasvua syntyy, Salo ihmettelee.

Insinööri–näköislehti Arkisto