Tki-rahoituksen leikkaukset heikensivät kilpailukykyä

9.1.2019

Suomi on menettänyt kansainvälistä kilpailukykyään viime vuosina teknologia- ja innovaatiorahoituksen leikkaamisen vuoksi, ilmenee professori Erkki Ormalan raportista.

Suomen vahvuutena on perinteisesti ollut yksityisen ja julkisen sektorin luottamuksellinen yhteistyö. Se on raportin mukaan rapautunut viime vuosina.

Hallitus teki viime syksynä päätöksiä, joiden tavoitteena on katkaista tutkimus- ja innovaatiorahoituksen laskukierre. Pääministeri Juha Sipilän johdolla toimiva tutkimus- ja innovaationeuvosto on asettanut tavoitteeksi nostaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan investoinnit neljään prosenttiin bkt:stä vuoteen 2030 mennessä.

Tarkoitus on myös lisätä julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä pyysi Aalto-yliopiston professori Erkki Ormalan arvioimaan valtion toimien riittävyyttä soveltavassa tutkimuksessa.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Nokia aikoo irtisanoa 350 työntekijää

15.1.2019 Nokia tavoittelee 700 miljoonan euron kustannussäästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä. Osana uudelleenjärjestely- ja kustannussäästöohjelmaa yhtiö suunnittelee irtisanomisia Suomessa. Nokia on tänään kutsunut henkilöstön edustajat Suomessa 22. tammikuuta alkaviin yhteistoimintaneuvotteluihin, joiden arvioidaan johtavan 350 työpaikan vähennykseen tänä vuonna. Suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian toimipaikkoja Suomessa, paitsi Oulun tehdasta.

Suomessa kehitetään melko vahvasti tekoälyä

15.1.2019 Suomi on tekoälyosaamisessa eurooppalaista tasoa tutkimuksessa, yritysten osaamisessa ja koulutuksessa, ilmenee valtioneuvoston teettämästä selvityksestä. Tekoälyn tutkimusosaaminen on tieteellisten julkaisujen perusteella Suomessa 17. parasta. Suomen osuus maailman tekoälyjulkaisujen määrästä on noin puoli prosenttia. Yritysten tekoälyosaaminen on hyvällä tasolla. Toisaalta tekoälyteknologioiden hyödyntäminen yritysten toiminnassa ei ole vielä Suomessakaan kovin laajaa.

Palkkasumma kasvoi syksyllä 4,4 prosenttia

11.1.2019 Koko talouden palkkasumma kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syys-marraskuussa 4,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 6,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 3,4 prosenttia. Palkkasumma nousi syys-marraskuussa koko taloutta nopeammin yksityisessä terveydenhuollon- ja sosiaalipalveluissa, rakentamisessa ja muissa palveluissa. Maltillisimmin palkkasumma kasvoi teollisuudessa ja yksityisessä koulutuksessa.

Insinööri–näköislehti Arkisto