Uutiset

Yrittäjäksi ryhtyvä insinööri saa tukea

18.12.2017
Yrittäjäksi haluavien ja yrittäjänä toimivien insinöörien palvelut paranevat. Insinööriliitto on hyväksytty vuoden 2018 alusta Akateemiset yrittäjät AKY:n jäseneksi. Insinööriliiton jäsenet saavat AKY:n kautta yrittäjille suunnattuja palveluita ilman, että heidän tarvitsee enää liittyä Suomen Yrittäjiin. – Tahdomme toimia tasapuolisesti kaikkien insinöörien ja tekniikan alan ammattilaisten edunvalvontajärjestönä, perustelee Insinööriliiton järjestöjohtaja Tommi Grönholm.

Tuotanto notkahti, mutta vienti kasvoi

15.12.2017
Kausitasoitettu tuotanto laski Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Syyskuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan hieman arvioitua vähemmän eli 3,4 prosenttia edellisvuoden syyskuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto nousi kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Jalostus nousi viisi ja palvelut vajaat kaksi prosenttia vuoden 2016 lokakuusta.

Vastavalmistuneiden insinöörien työllisyys ja alkupalkka paranivat

15.12.2017
Vastavalmistuneet insinöörit löytävät aikaisempaa helpommin töitä ja alkupalkat ovat samalla nousseet, kertoo Insinööriliiton uusin työmarkkinatutkimus. – Vastavalmistuneiden työllisyys koheni selvästi etenkin teollisuudessa, sanoo Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa. Koko insinöörikunnan ansiot ovat noudatelleet yleistä linjaa, eli palkkakehitys on ollut niukkaa.

Akava palkitsi kolme insinööriopiskelijaa

15.12.2017
Akava luovutti eilen tämän vuoden opiskelijastipendit opiskelija-aktiiveille, jotka ovat edistäneet keskusjärjestön ja oman liittonsa toimintaa. Kahdestatoista palkitusta kolme oli insinöörejä. Yksi palkituista oli Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija Joel Lindholm. Hän on toiminut kahden vuoden ajan Insinööriopiskelijaliiton IOL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajana ja Akavan aluetoimijana.

Hallitus selventää nollasopimusten sääntöjä

14.12.2017
Maan hallitus aikoo selventää nollatuntisopimusten sääntöjä. Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa pitää asian etenemistä hyvänä. – Lakiesitys on askel oikeaan suuntaan mutta vaikuttaa epäselvältä ja riittämättömältä, Oksa punnitsee. Hallitus antoi esityksen vaihtelevan työajan sopimuksista eduskunnalle 14. joulukuuta. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi kesän alussa.

Teemu Hankamäki YTN:n puheenjohtajaksi

13.12.2017
Ylemmät Toimihenkilöt YTN valitsi syyskokouksessaan uuden hallituksen kaudelle 2018–2019. Puheenjohtajaksi valittiin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki Tekniikan akateemiset TEKistä. Hänellä on pitkä kokemus korkeakoulutettujen työmarkkinaedunvalvonnasta ja viimeisen kolmen vuoden aikana hän on toiminut myös YTN:n pääsihteerinä oman toimensa ohella. – Puheenjohtajana haluan vaikuttaa osaltani siihen, että YTN on tunnettu ja vaikuttava työmarkkinajärjestö, sanoo Hankamäki.

Euroopan investointirahasto laajentaa uusille aloille

12.12.2017
Euroopan parlamentti hyväksyi tänään asetuksen, jolla laajennetaan ja vahvistetaan Euroopan strategisten investointien ESIR-rahastoa. Rahaston toiminta-aikaa jatkettiin vuoden 2020 loppuun, ja investointitavoite korotettiin 315 miljardista eurosta vähintään 500 miljardiin euroon. Työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen pitää investointiohjelmaa hyödyllisenä kaikkialla Euroopassa. Investointiohjelma on tuonut Eurooppaan 300 000 työpaikkaa.

Salo: Suomi menettää jatkuvasti kannattavaa liiketoimintaa

8.12.2017
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä on huolestuttavaa, että globaalien yritysten vähentäessä työntekijöitä valinta osuu lähes poikkeuksetta Suomen toimintoihin. -Yksi selittävä tekijä on irtisanomisen helppous ja halpuus verrattuna moneen muuhun maahan. Todennäköisesti Suomi on tästä syystä menettänyt esimerkiksi Saksalle vuosien varrella tuhansia työpaikkoja, Salo sanoo.

Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat

8.12.2017
Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 10,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-lokakuun aikana tilaukset kasvoivat 14,4 prosenttia vuodentakaisesta. Yritykset saivat lokakuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla teollisuuden alatoimialoilla. Eniten tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 14,7 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 6,9 prosenttia. Kemianteollisuudessa sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat edellisvuodesta molemmissa 3,8 prosenttia.

Tietokirjailija povaa tekoälystä ministeriä

5.12.2017
Tekoäly kehittyy niin huimasti, että se tekee tulevaisuudessa ihmisten ja poliitikkojenkin puolesta päätöksiä, ennustaa tietokirjailija Cristina Andersson Akavan Sivistysyhteiskunta 2117 -julkaisussa. Kun tekoäly kehittyy, se pystyy kokoamaan sekunneissa tiedon, jonka keräämiseen menisi ihmisiltä vuosia. Robotit voivat tiedon pohjalta tehdä itsenäisiä päätöksiä. – Jos niille syöttää puolueen arvot, ne voivat tehdä materiaalisia julkilausumia, Andersson visioi.

Sivut

Insinööri–näköislehti Arkisto